lördag 28 januari 2012

Ännu en mulen vinterdag

Det var väldigt mörkt och grått idag, så det vart inga riktigt bra bilder.
Men jag kan ändå inte låta bli att lägga upp ett par på rödhaken.
Denna är väldigt förtjust i prästost!



söndag 22 januari 2012

Välsignade snö!

Snön som föll inatt var en trevlig överraskning, dels för att jag tycker om snö i allmänhet och dels för att den ljusar upp. Idag kunde jag ha snabbare slutartider, lägre iso och mindre bländare.

Rödhaken ville inte visa sig idag. Jag borde kanske tagit med mer mat åt den, men det får bli nästa gång jag är där.

En superfin vinterdag har det varit hursomhelst, det är trevligt att känna snön knarra under skorna igen.








lördag 21 januari 2012

Fortsatt rapport från matningen

Idag har det varit riktigt kallt ute, men jag har varit och fyllt på vid matningen. Solen hann aldrig nå över trädtopparna innan det blev mulet, men jag fick en stund med tillräckligt ljus. Rödhaken var väldigt nyfiken när jag packade upp ost ur väskan, han satte sig till och med på stativbenet ett ögonblick och plirade nyfiket på mig.

Jag märker hur mina bilder blir lite bättre, allteftersom jag lär mig(oftast av mina egna misstag och erfarenheter).
Än så länge fortsätter jag att använda 70-200:an, mest beror det på att solen inte tittat fram på ett tag.






söndag 15 januari 2012

En fin söndag i skogen

Igår var jag inte alls nöjd med bruset i bilderna, så idag provade jag en ny taktik.
Så länge dagarna är mulna och marken snöfri får klarar inte mitt Sigma 120-400 av mörkret. Bländare 5,6 är för ljussvagt.
Så jag packade ner mitt 70-200. Jag kommer inte lika nära med det, men i det här fallet är det klart värt att komma två bländarsteg lägre.

Det blev inte så många fågelbilder, men ekorren var väldigt villig att ställa upp på bild.




























































Rödhaken var också framme en del, och den är ju så fantastiskt söt!
Tipset jag fick av Patricia Nordforss om att ge den margarin och havregryn visade sig vara ett fint tips. Tack, Patricia!




lördag 14 januari 2012

En blåsig och brusig morgon

Nu har jag arrangerat en liten matning i skogen, där jag hoppas få bilder på lite fåglar. Dessvärre är det sjukt mörkt nu, även mitt på dagen.
I morse var jag nere och kollade till matningen. Allt var uppätet, och ekorren hade tagit sig till min hemgjorda matare och gnagt sönder den så allt runnit ut. Nåväl, jag hade med mig lite påfyllning, så några brusiga och halvt suddiga bilder fick jag. Eftersom jag är en "fågelfotograf in training", så tycker jag att jag kan lägga upp bilderna ändå.
De flesta har iso 1250 eller 1000 och är tagna med 1/100 slutartid och bländare 5,6. Ganska knepiga ljusförhållanden alltså, så bilderna blir bäst i det lilla formatet.











onsdag 11 januari 2012

Att våga överdriva

Ett problem som jag alltid haft när jag tecknar, är att jag är för feg. Mina linjer blir ganska svaga och försiktiga. Jag har märkt att samma sak gäller mina bilder. Jag är lite för rädd för att ta i med kontrasterna.
Det är visserligen inte alltid en dålig sak, men ofta kan jag tycka att mina bilder blir bleka och tråkiga. När jag tittar på andras bilder har de mycket mer "stuns" i sig. Därför har jag tränat lite idag på att våga dra mer i reglagen. Jag ska försöka att i fortsättningen lägga mer tid på efterbehandlingen för att få mer liv i mina bilder.

lördag 7 januari 2012

Morgonpromenad

Det är inte varje dag man stöter på en sidensvans ute i stockholmsförorten. Den kamouflerade sig fint bland en massa björktrastar.

Ja, det blir en massa bilder på fåglar nu men jag tycker det är väldigt kul att fota dem. Samtidigt är det frustrerande, för jag är van vid att ta bilder på saker som är stilla och inte behöver snabba slutartider. Sedan måste man ha koll också; lokalisera dem, smyga lite närmre och sedan hoppas på att de sitter kvar. Vilket de väldigt sällan gör. Man måste även respektera dem och undvika att störa. Det är svårt, men en rolig utmaning.




onsdag 4 januari 2012

Årets första bilder

Jag kunde inte hålla mig ifrån Råstasjön i tisdags när vädret var fint igen.
Det blev en fyra timmars utflykt innan jag skyndade till jobbet. Jag fick se vattenrallen (men någon vettig bild blev det inte) och jag fick fler chanser att fota några av mina favoritvinterfåglar.

En sparvhök och några kråkor bjöd dessutom på en fin och dramatisk flyguppvisning medan jag stod vid matningen. Roligt också att se effekten närvaron av en sparvhök har vid ett fågelbord. Det blev helt knäpptyst i några minuter...






































































Idag har jag gjort en ny investering, efter mycket funderande. I mars åker jag och min käre sambo till Tanzania, och då jag är så förtjust i min 70-200 utan converter (utmärkt för djur på någorlunda nära håll), vill jag att den ska sitta på D700:an. På D90:an ville jag ha ett hyfsat tele som inte kostar skjortan, och då slog jag till slut till på Sigmas 120-400 mm. Stabilisatorn för en del oväsen, men det är helt klart ett prisvärt objektiv. Jag ska prova det till helgen, så får vi se.